Melk er mitt bidrag i denne vekas ABC
og melka kommer fra kua :-) og ikkje fra ein melkekartong på butikken
haha trur du vel no, men det er sikkert noen som trur det og - eller ?
http://abctema.blogspot.com/.
Et glass med melk
Melk eller mjølk er den hvite eller gulhvite, næringsrike væsken som hunn-pattedyr produserer for å ernære de nyfødte ungene sine. Melken fra hver art har ulik sammensetning, men har også mange fellestrekk. Ettersom drikken skal tilføre alle de næringsstoffene som skal til for at ungene skal vokse, er den svært næringsrik. Melk inneholder særlig protein, fett, sukker (laktose) og kalk og i tillegg andre mineraler som jern og selen, og vitamin A og B.
Mennesker drikker morsmelk som barn, og de som ikke lider av laktoseintoleranse kan drikke melk fra dyr i voksen alder.
I tillegg til drikke brukes melk ofte i matlaging, f.eks. som ingrediens i grøt eller bakverk, og som råstoff for produksjon av smør og ost.
Verdens melkedag er 1. juni.
Et glass med melk
Melk eller mjølk er den hvite eller gulhvite, næringsrike væsken som hunn-pattedyr produserer for å ernære de nyfødte ungene sine. Melken fra hver art har ulik sammensetning, men har også mange fellestrekk. Ettersom drikken skal tilføre alle de næringsstoffene som skal til for at ungene skal vokse, er den svært næringsrik. Melk inneholder særlig protein, fett, sukker (laktose) og kalk og i tillegg andre mineraler som jern og selen, og vitamin A og B.
Mennesker drikker morsmelk som barn, og de som ikke lider av laktoseintoleranse kan drikke melk fra dyr i voksen alder.
I tillegg til drikke brukes melk ofte i matlaging, f.eks. som ingrediens i grøt eller bakverk, og som råstoff for produksjon av smør og ost.
Verdens melkedag er 1. juni.
Melk fra dyr
Den mest brukte melken produseres av kyr, men i bestemte regioner av verden drikkes også melk fra geit, hest, rein, vannbøfler, kameler og jak. I Norden er det bare geitemelk som har betydning ved siden av kumelk, mens man i Frankrike produserer atskillig sauemelk.
Meieri og melkeprodukter
I dag er det vanlig å behandle melk på meieri før salg. Den separeres til skummet melk og fløte, pasteuriseres og homogeniseres og standardiseres til ønsket fettgehalt. På meieriene foredles også melk til ulike melkeprodukter som rømme, kulturmelk, kefir, yoghurt, smør og ost. Tidligere skjedde foredlingen på gårdene der melken ble laget, men nå skjer ikke dette annet enn til privat bruk.
Mange typer melk for konsum blir også beriket med vitamin D.
Melkeomsetningens historie
Meieriets distribusjon av melk til kundene. Berlin 1900.
Søt melk må oppbevares kjølig for ikke å bli sur. Uten kjøleteknologi var det umulig å transportere melk lang vei, enten det var fra gård til kunde, fra gård til meieri eller fra meieri til butikk. Markedet for melkeproduksjon lå først og fremst i byene. Produksjon av konsummelk var derfor lenge en nisje for bynært jordbruk eller for gårder som lå i utkanten av byene. Bønder som holdt til lenger unna byene, produserte melk som kunne foredles til mer holdbare og lettere transportable melkeprodukter som smør eller ost, ved siden av konsummelk for det lokale marked. Kjøleteknikk har fått en stadig større betydning fra midt på 1900-tallet.
Inntil midt på 1900-tallet ble melk i Norge solgt på spann. Meieriene transporterte store melkespann ut til melkebutikkene. Kundene brakte med seg egne melkespann til butikken hvor betjeningen øste melk fra det store meierispannet. Kundene hadde også egne små fløtespann.
Det kom i 1930-årene bestemmelser om at all melk som ble solgt i butikker skulle være pasteurisert. Melkeflasker ble tatt i bruk i mellomkrigstiden, først i de store byene. Omkring 1960 ble melkeflaskene av klart glass skiftet ut med brune flasker som bedre beskyttet melken mot lys. Melkeflaskene ble av kundene returnert til butikkene.
Melking.
I 1960-årene kom melkekartongene i bruk, og med dette ble engangsemballasje introdusert. Før 1980 hadde alle norske meierier erstattet flasker med melkekartonger.
Fra 1970-årene har utvalget melkeprodukter i norsk dagligvarehandel blitt mangedoblet. Yoghurt ble introdusert omkring 1970, etterhvert også yoghurt smakssatt med frukt og bær.
Omkring 1960 kom skummet melk på markedet. Lettmelk var ikke i salg før i 1984, og i 1990-åra ble ekstra lett melk introdusert på markedet. Lettmelk har siden 1980-årene stått for en stadig større del av konsummelkvolumet.
Helsemessige fordeler ved å drikke melk
Melk er et viktig kilde for kalsium.
Den innholder vitaminer, særlig B; og mineraler som fosfor, jod, sink og selen.
Helsemessige ulemper ved å drikke melk
Vanlig melk har et naturlig høyt innhold av mettet fett og kolesterol noe som kan føre til hjerte- og karsykdommer.
Studier har vist at menn som drikker mer enn 1/2 liter melk per dag har 2,3 ganger høyere risiko for å utvikle Parkinsons sykdom i forhold til de som ikke drikker melk i det hele tatt.
Studier har også vist at menn med høyt kalsiuminntak har lettere for å få prostatakreft
Melk inneholder kasein noe som kan forverre tilstanden til personer med autisme
11 comments:
Hadde nok nesten ventet dette ordet fra deg i dag! Mye fin informasjon her og jeg vet nok det at melken kommer fra kua - sjokolademelken kommer fra den brune kua, men jeg kulturmelken kommer fra en kunstnerisk ku, men jeg er litt usikker på biola?
Nei, fra spøk til alvor! Et skikkelig flott innlegg er dette!!!
Interessant og flott! Kumelk er aller best! Fine bilder!
Fine billeder - Fin orientering - God Pinse
SÅ lærerikt om melk,og så utrolig flotte bilder:) Ha ei riktig god pinse:)
Den första bilden på kon är helt underbar:) Så söt hon är!
Dette var en flott M med mye fin informasjon om melk. :) I dag blir det et stort og kaldt glass melk til frokost ja :)
Koselige bilder.
Ville bare innom for å ønske fin pinse.
Klem
Så flott og informativ M
og herlige bilder!
Ha ei riktig god pinsehelg!
Her er en spennende blanding av den gang da og moderne teknologi.
Ganske så fasinerende.
Flotte bilder med komentarer.
Sorry for a late comment - we did have a Power Outage for nearly 6 hours today. From 2 pm.
ïnformativt og fint innlegg om kumelk...
Geitemelk har jeg ikke smakt, men jeg tviler på om jeg ønsker å smake også..
Uhmm, mælk er lige noget for mig, fra køer, og dine billeder er også bare flotte ;-)
Post a Comment