Friday, June 5, 2009

I denne vekas ABC er vi kommet til N - og det er da vel ein fine bokstav
nisser, nabo, natur, nei, noen, narre, nils, osv...
eller
NYRESTEIN
Eg fikk mitt første NYRESTEINS anfall i eit bryllup for nesten 11 år siden, ein skrekkelig opplevelse eg IKKJE unner noen - garantert.
det verste var vel å reise fra fam. og ein liten baby på ca.5 mnd til trondheim og var der i over ei veke - det vart lange trasige dager.
siden har eg produsert NYRESTEIN gjamt og trutt :(
¤
det har blitt noen turer til legevakt, sjukehus og st. olav.
har vel ikkje tall på alle innleggelse, men eg er operert 11 ganger.
skal eg langt borte vekk, har eg ALLTID med meg medesin, som hjelper meg den førte tiden, og gjør at eg føler meg trygg i kvardagen
¤
noen av NYRESTEINENE har eg fått med meg hjem, så disse som er avbilda - er mine ;(
¤
siste anfall var rundt juletider, det var lenge siden eg hadde vert SÅ dårlig som eg var da, men det var også noen leger som fikk seg ein smekk over fingrane, da dei IKKJE tok meg på alvor,Hva er nyrestein?
Nyrestein er stein i nyrer eller urinveier.

Hvorfor får man nyrestein?
Hvis det av en eller annen grunn skilles ut mer salter enn normalt i urinen kan det dannes stein i nyrene (eller i nyrebekkenet). Hvis en sådan stein løsner seg og sitter fast i urinlederen vil det føre til spasmer i urinlederen som kan gi voldsomme smerter.
Det finnes forskjellige typer nyresteiner alt etter hvilket salt som dominerer i dem.

Hvor hyppig er nyrestein?
Nyrestein er en hyppig lidelse.
Cirka 10% av alle menn og cirka 5% av alle kvinner i Norge vil få nyrestein.
Cirka 50% av dem som får en nyrestein vil få ny nyrestein innenfor 5 år.
Det rammer især i aldersgruppen 30-50 år og er hyppigere hos personer med stillesittende arbeid. Men det kan ramme alle.

Hva er symptomene på nyrestein?
· Plutselig voldsomme ensidige smerter i ryggen eller siden.
· Smertene kommer turevise – dvs. det er perioder med voldsomme smerter avløst av perioder hvor man er smertefri eller det murrer i nyreregionen
· Smertene kan stråle nedover mot lysken
· Ofte er smertene så intense at personen blir veldig urolig og vandrer hvileløs rundt på gulvet.
· Ofte er smertene ledsaget av kvalme, oppkastninger, blekhet, kaldsvette og enkelte ganger besvimelse.
· Det kan være blod i urinen

Hvordan stiller legen diagnosen?
Legen vil som oftest hurtig kunne stille diagnosen nyrestein på grunn av den typiske sykehistorien.
Legen vil undersøke urinen for eventuell blod, infeksjon og nyreskade.

Hvordan behandles nyrestein?
Et nyresteinsanfall kan være voldsom smertefull.
Oftest er det så sterke smerter, at man trenger legehjelp.
· Smertestillende. Som smertestillende brukes ofte injeksjon med enten Voltaren eller Confortid i muskel. Disse medisiner virker smertestillende, minsker hevelsen ved steinen og nedsetter urinproduksjonen. Ofte vil det at hevelsen minskes rundt nyresteinen hjelpe til med at steinen lettere løsnes og kommer ut. Ved manglende smertestillende effekt kan man supplere med morfinliknende medisiner, for eksempel Ketorax.
· Veskerestriskjon. Så lenge man har nyresteinsanfallet skal man ikke drikke for mye veske. Det er fordi at hvis man drikker mye vil urinproduksjonen økes og presse ekstra på steinen, hvilket gir forverring av smertene. Når smertene er over er det derimot viktig å drikke rikelig med veske for å forebygge nye anfall.

Hvis smertene gir seg er steinen kommet ut av seg selv. De små nyresteiner kommer oftest ut av seg selv uten problemer. Man vil da som regel ikke gjøre mer ved det.

Hvis smertene ikke gir seg tross ovenstående behandling er det oftest nødvendig med innleggelse på sykehus og få fjernet steinen.
For å se hvor nyresteinen ligger vil man gjøre en bildeundersøkelse (CT skanning) av nyrer og urinveier.
Nyresteinen kan da (alt etter størrelse og beliggenhet) enten knuses med ultralyd eller fjernes ved inngrep med et lite rør gjennom urinveiene eller ved en operasjon.

Ved tilbakefall av nyresteinsanfall vil man også bli henvist til CT og behandling hos urolog med knusning/fjerning av eventuell stein.

Hva er utsiktene?
50-80% vil få nyrestein igjen senere.
Det er dog en del ting du kan gjøre for å forebygge nye anfall:
· Drikke rikelig med vann og kalorifattige drikker hver dag
· Spise rikelig med fiber, kornprodukter samt grønnsaker
· Reduser inntaket av sukker og salt
· Unngå rabarbra da det inneholder oxalat som kan gi nyrestein

12 comments:

Anonymous said...

Uff - stakkar deg, da. Ante ikke at nyrestein kunne komme og gå på denne måten, trodde det gikk over en gang,jeg. Har hørt det er veldig vondt, ja - og disse "souvernirene" kunne du sikkert klart deg foruten. Et kreativt valg på N, da:o)

Sommertid said...

Aj aj..jeg vet om noen som har hatt nyrestein ja, men ikke hatt det selv ( bank i bordet).Og man unner ingen å få dette...stakkars deg som har hatt flere anfall...da må du vel dessverre belage deg på at det kan skje igjen...noe jeg håper du unngår.
Ha en fin helg :)

Juni said...

Oj,og oj dette høres ikke godt ut!

Håper det er lenge til neste gang - eller at neste gang aldri kommer.

Rimkogeren said...

Fy for katten for et valg. Det vækker grimme, grimme minder om sådan en sten - AAAAAVVVV.
God seekend :-)

RuneE said...

Et innlegg med mening - og med stor opplysningsverdi for de fleste. Jeg har ikke selv hatt det, men vet at det er noe av det mest smertefulle man kan få.

Håper du slipper flere!

Petunia said...

Misunner deg ikke disse opplevelsene. Nyrestein vil jeg ikke ha. Men det var jo et litt artig innlegg på N da, om aldri så lite smertefullt...

Gärdsmygen said...

Inget trevligt val men ett lärorikt val. Har inte själv haft njursten men min son fick problem med en ena njuren när han var 3 år och det var inte roligt. Våldsamma smärtor. Smärtorna var enligt läkarna detsamma som vid njursten. Han opererades vid 4 års ålder och har sedan varit besvärsfri. Hoppas du slipper fler sådana besvär.

HildeS said...

Stakkars stakkars deg. Har hatt nyregrus to ganger, og det er f... steike meg det vondeste jeg har opplevd.

Håper du slipper unna flere ganger.

God helg

Mariann S said...

Det hørtes ikkje noke godt ut :(
Men innlegget var ganske informativt :)
Ønsker deg ei god helg :)

Anonymous said...

Jeg føler med dig, Monika, at du producerer så mange sten. Det er jo en plage, som begrænser dine udfoldelsesmuligheder. Øvv ;-(

Siw Aina said...

Uff, her har du min fulle sympati.
Nyrestein har jeg aldri hatt, men gallestein derimot...
Jeg var syk i over et halvt år, anfall hver bidige natt, og som deg ble jeg ikke tatt på alvor. Da jeg omsider ble sendt på UL og røntgen fikk jeg beskjed om at det var over 2 års ventetid på slike operasjoner. Heldigvis så var det så ille når jeg først hadde fått det så sendte kirurgene som dobbeltsjekket bildene nytt bud på meg allerede neste dag. Det er seriøst det værste jeg har vært med på i hele mitt liv, det å føde ble faktisk barnemat... Men når man fjerner galleblæren, så slipper man jo flere av den typen steiner. De sier at galle og nyrestein gir omtrent samme typer smerte, og jeg vil du skal vite at jeg vet hva du går igjeonnom, og at jeg synes vannvittig synd på deg. Dette er ikke noe man unner sine værste fiender, og da er det ille *knegg* Jeg fjernet selvsakt blæren, slik at jeg aldri mere skulle bli utsatt for dette. men det er jo uheldigvis ikke samme muligheter for det når det kommer til nyrestein så vidt jeg vet.
Stor klem!

TorAa said...

Dette høres slett ikke godt ut og jeg er glad jeg ikke har hatt slike nyresteiner i kroppen.
At de kan knuses med ultralyd, visste jeg ikke.